ОПТИМИЗИРАНЕ НА ЕКСПОРТА В СЕКТОР ВИНОПРОИЗВОДСТВО ПО ПРИМЕРА НА ВИНАРСКА ИЗБА „ЧЕРНОМОРСКО ЗЛАТО“ АД
Автори
Ключови думи
лозарство, винопроизводство, експорт, пазари.
Резюме
Повишаването на потенциала в българското винопроизводство при динамичните промени на пазара от началото на XXI век може да се постигне чрез умело съчетаване на традиции и инвестиции в иновативни технологии за сектора. В настоящото изследване представяме постигнатите добри резултати от винарска изба „Черноморско злато“ АД, която е водеща в бранша при налагането на ефективни инвестиционни решения, като поставя нов етап в развитието на земеделския подотрасъл. Мениджмънтът на избата постига добри финансови резултати с инвестиции в 650 хектара собствени лозя от най-популярните класически винени сортове, които дават възможност за оптимизиране на експорта към европейските и световните пазари. На финала на изследването са представени няколко важни извода: Обосновава се необходимостта от ефективна национална и европейска подкрепа на водещите български лозаро-винарски региони за производството на качествени вина в микро- и малки предприятия, като така ще се оптимизират резерви за експорт. Финансовата подкрепа трябва да се свързва с повишаване на квалификацията на служители и работници, заети във винопроизводството, както и презентиране на нови качествени вина за увеличаване на продажбите в стра-ните‒членки на ЕС.
Кодове на научна квалификация:
Страници: 19
Цена: 1 Точки